Mi-aduc aminte acum 20 ani ce greu era sa ajungi undeva in concediu. Stateai cateva nopti la coada la benzina in frig si bezna intr-o chestie pe care statul ti-o vindea drept masina si pe care, culmea, o si asteptai cativa ani sa iasa din fabrica. Cu rezervorul plin ochi si cu cateva canistre in portbagaj o luai cu viteza legala de 80km/h sperand ca motorul n-o sa cedeze la urcarea pe munte si franele la coborare. Destinatiile apropiate de Bucuresti erau Snagovul, Baneasa si ... cam atat. Acum e mai usor.
Predealul si Sinaia sunt la o aruncatura de bat, benzina e pe toate drumurile, iar masinile sunt bune si fiabile. Dar, problema cu aceasta situatie este ca, in scurt timp, te plictisesti de toate locurile de pe o raza de 150 km si esti nevoit sa te aventurezi din ce in ce mai departe. O solutie? Baile Tusnad.
La 236 de km, cu o masina obisnuita suntem acolo in 4-5 ore, iar cu o Dacie in 6-7. Drumul e cat se poate de direct si bine intretinut. O luam pe DN1 pana la Brasov, apoi trecem pe DN11 pe directia Targu Secuiesc si dupa 26 de km cotim stanga spre Sfantu Gheorghe. 42 de km mai tarziu suntem in Baile Tusnad.
Odata ajunsi aici o sa descoperim un loc de o frumusete incredibila, un pic pustiu, ideal pentru un weekend de relaxare. Vara, Tusnadul este paradisul iubitorilor de natura pentru ca se pot face tot felul drumetii si trasee montane in Muntii Harghitei cu plecare din oras sau din apropierea lui. De asemenea, la o aruncatura de bat se afla lacul Sfanta Ana unde se poate face baie si plaja la marginea padurii de brad.
Iarna, chiar daca este un pic cam frig si este recomandat sa ai lanturile la tine pentru orice eventualitate, zona iti ofera tot felul de posibilitati de relaxare si divertisment. In localitate exista un patinoar si numeroase posibilitati pentru scurte drumetii in jur.
Pe drumul spre Sfanta Ana sunt cateva locuri, ce-i drept, neamenajate, unde se poate schia, iar in apropierea lacului se afla un drum serpuit inchis circulatiei auto pe care localnicii te incurajeaza sa-l folosesti drept pista de sanius. Costa 5 lei inchiriatul unei sanii de 3-4 locuri, si inca 5 lei urcarea pe deal tractat de o veche Lada Niva. Senzatiile tari sunt garantate.
Cazare
Posibilitatile de cazare in zona sunt destul de multe si accesibile. Exista atat pensiuni cat si hoteluri de doua sau trei stele, ba chiar si un centru spa pentru cei prea lenesi sa iasa din hotel. Noi ne-am simtit cel mai bine la Pensiunea Iris (3 stele) si la Hotelul Tusnad (cu camere de 2 sau 3 stele). Preturile variaza intre 50 si 60 de lei pentru locul in camera dubla pe noapte.
Singurul lucru neplacut din toata aceasta aventura o sa fie, cu siguranta, doar imaginea Bucurestiului neprietenos si aglomerat la intoarcere.
Material realizat cu sprijinul agentiei Infinity Travel
www.infinitytravel.ro
Intra in comunitatea Auto Spot de pe Facebook